We kennen het allemaal, database ontwikkeling hoort bij het ontwikkelen van applicaties. Het uitdenken van een goed opgezette relationele database is van essentieel belang voor het goed functioneren van een applicatie

Als Laravel developer kom je iedere dag in aanraking met databases, want dat is immers meestal de plaats waar je data opslaat. Laravel biedt voor het daadwerkelijke maken van de tabellen een handige functie: migraties

Via het Artisan commando kun je eenvoudig een lege tabelmigratie maken:

artisan make:migration naam_van_tabel

Middels bovenstaande commando wordt een leeg migratiebestand gemaakt waar je vervolgens de velden, sleutels en beperkingen kunt instellen. Als je de bestanden klaar hebt, kun je met een eenvoudig commando de migratie naar je database doorvoeren:

artisan migrate

Als je dat gedaan hebt en je hebt alle zaken goed ingesteld (ook natuurlijk je database credentials!) dan zullen de tabellen en aanverwante zaken in je database aangemaakt zijn.

Het voordeel van migraties via Laravel is dat je ze ook terug kan draaien. Dat is handig als je bijvoorbeeld een fout ontdekt hebt of wanneer je iets over het hoofd gezien hebt. Dat kan ook gewoon via Artisan:

artisan migrate:rollback

Als je na bovenstaande commando het argument ‘–step=X‘ toevoegt, dan kun je zelfs bepalen hoever je terug wilt. Iedere migratie heeft een batch nummer, en hiermee kan Laravel bepalen hoever de migraties teruggedraaid moeten worden.

Heb je moeite met bovenstaande zaken, of heb je gewoon een sparringspartner nodig? We helpen graag!

Categorieën: Laravel