Wat is Laravel?

Laravel is een ontwikkel framework (of raamwerk) waar uitgebreide webapplicaties ontwikkeld kunnen worden. Het biedt een groot aantal standaard tools waarmee een ontwikkelaar snel uit de voeten kan. Er kunnen kleine en (zeer) grote applicaties mee ontwikkeld worden.

Het voordeel van een framework is dat je als ontwikkelaar de juiste richting op gestuurd wordt als het gaat om ontwikkelen. Zaken zoals bijvoorbeeld beveiliging, bestandsbeheer en het uitwisselen van gegevens is in grote mate gestandaardiseerd.

Waarom Laravel?

Het gebruik van frameworks is niet nieuw. Er zijn tal van frameworks ontwikkeld waarop men kan bouwen, maar Laravel heeft een totaal nieuwe opzet bedacht. Er wordt gebruik gemaakt van diverse losse basistools, bijvoorbeeld voor het verbinden met databases. Voor bestandsbeheer wordt gebruikgemaakt van standaard bibliotheken, evenals het verbinden met externe services.

Door het gebruik van deze zogenaamde libraries kan Laravel bij de tijd blijven, en zich aanpassen aan de snel veranderende (online) wereld.

Laravel is gebaseerd op PHP (Hypertext Preprocessor), dit is een zogenaamde scriptingtaal waarmee opdrachten uitgevoerd kunnen worden. Deze taal op zich is al heel krachtig, maar door het gebruik van Laravel is er een enorme berg mogelijkheden voorhanden die eenvoudig geïmplementeerd kunnen worden.